Агресијата врз македонските Бугари се одвива под добронамерниот поглед на властите во Република Македонија. Во отсуство на акција, извинувањата и ветувањата на македонските власти не се доволни.

Претседателот Стево Пендаровски не ги штити интересите на својата татковина, туку служи на политиката на Србија и Русија на Балканот. Тој со своите изјави го кочи развојот на односите меѓу Софија и Скопје.

Ова во интервју за БГНЕС го изјави Екатерина Захариева, претседателка на Комисијата за надворешна политика на 48. Народно собрание и поранешен вицепремиер и министер за надворешни работи (2017-2021).

„Бугарија мора да има многу дефинитивна и остра реакција на изјавата на претседателот на Република Македонија, Стево Пендаровски. За жал, ова не е првпат да дава остри изјави кои не помагаат во развојот на билатералните односи“, категорична е Захариева.

Таа се согласува дека треба да се смират односите меѓу нашите земји, но затоа пред се мора да соработуваат официјалните власти во Скопје, бидејќи не без нивна помош ескалира тензијата кон македонските Бугари.

За сугестиите што Пендаровски ги даде во својот говор за прогласување на бугарските политичари за персона нон грата, Захариева рече: „Силно се надевам дека македонската влада нема да го почитува неговото барање, бидејќи тоа многу повеќе ќе ги ескалира билатералните односи. Ова ќе им служи на оние бугарски политичари кои не сакаат да ги пуштат на територијата на РСМ. Некои од нив исто така не помагаат за нормализирање на односите“.