Кај Пула снимен е вториот по големина вид риба, по китото, соопштија од Пула Аквариум. „Утрово, во 7 часот и 25 минути, во водената област Пула кај Валовине кај Галебов стијене, нашата колешка, д-р Данијела Миоковиќ, забележа еден вид безопасна ајкула, џиновската псина (Cetorhinus maximus).

Џиновската псина е редок, но постојано присутен вид во источен Јадран, најмногу во високопродуктивниот северен Јадран, кој генерално има циклонска циркулација и периодичен прилив на олиготрофна вода од јужниот и централниот дел на Јадранот.

Тие ретко се гледаат во зима

Се храни исклучиво со планктонски организми. Истражувањата покажаа дека нивната зголемена појава не е директно под влијание на промените во температурата и соленоста, туку од присуството на ситни ракови, копеподи, особено Calanus helgolandicus.

Живее покрај брегот, но и во отворено море на бореални (ладни) до топли и умерени води на сите мориња и океани. Тоа е изразито сезонски вид кој исчезнува наесен, а ретко се гледа во зима. Едно објаснување е дека тие мигрираат во длабоките води или за да хибернираат или да продолжат да се хранат со зоопланктонот на длабокото море.

Џиновската кучешка риба е строго заштитен вид и апелираме до сите рибари и чамци да не ја вознемируваат“, соопштија оттаму.