Бразилските споени близнаци кои беа споени на чело беа успешно разделени со помош на виртуелна реалност.

Тригодишните Бернардо и Артур Лима беа оперирани во Рио де Жанеиро, како што препорача болницата Great Ormond Street во Лондон.

На тригодишните момчиња им биле извршени вкупно седум операции, а само последните две траеле вкупно 33 часа. Во процесот учествуваа 100 здравствени работници. Хирурзите со месеци ги испробуваа техниките користејќи виртуелна реалност пред да ги започнат вистинските процедури.

Нивната операција ја водел др. Џелани, заедно со др. Габриел Муфареј, директор за детска хирургија во институтот „Estadual do Cerebro Paulo Niemeyer“.

Џелани ја опиша операцијата како извонредно достигнување и посочи дека помогнале и донациите за организацијата „Gemini Untwined“.

„Успешната разделба на Бернард и Артуро е извонредно достигнување на тимот во Рио и фантастичен пример зошто работата на Gemini Untwined е толку вредна. Не само што обезбедивме нова иднина за момчињата и нивните семејства, туку имаме го охрабри локалниот тим со вештини и самодоверба успешно повторно да ја преземе толку сложената работа во иднина“, изјави докторот за британските медиуми.

Бернардо и Артур, на речиси четири години, се најстарите споени близнаци – разделени.