Судејќи по покажаниот интерес, количките за бебиња кои самостојно управуваат може да бидат хит.

Зад целиот проект стои канадската компанија Glüxkind Technologies која го претстави својот најнов производ на овогодинешниот саем за потрошувачка електроника и предизвика невиден интерес. Ella е автономно контролирана количка која го прави одењето со дете полесно и побезбедно.

Сите што имаат деца знаат дека понекогаш не сакаат да се возат во количка, па мора да ги носат. Во овие ситуации недостига „раката“ која ќе ја турне количката и тука влегува Ела. Секако, постојат некои безбедносни протоколи, па додека детето е во количката, родителот мора да ја држи рачката на количката, исто како што возачот мора да ја има раката на воланот.

Ен Хунгер, ко-основач на компанијата, објаснува кога Ела е најкорисна: „Така, на пример, возите новороденче, а тој плаче. Тој сака да биде смирен и држен“, изјави Хунгер за CTV News. „Тогаш родителите можат да го направат токму тоа – тие имаат две раце и целосно внимание за детето, а количката во основа се грижи за себе“.

Гладта објаснува како количката се однесува како електричен велосипед, па му помага на корисникот на угорнина со електричен погон. Истите мотори имаат и програма за возење напред-назад за да го заспие детето.
Батеријата трае осум часа користење, а се полни за четири часа. CNET известува дека количката е пуштена во продажба, а ќе биде понудена за неверојатни 3.800 долари.

Количката предизвика голем интерес на CES, па не е изненадување што доби и специјална награда.