Потпретседателот на ВМРО-ДПМНЕ, Александар Николоски имаше обраќање во Советот на Европа во Стразбур, каде што порача дека Бугарија не ги почитува јазичните и културните права на Македонците, додавајќи дека одлуките на Судот за човекови права мора да се спорведат. Еве го неговото обраќање.