Оогромното излевање нафта од брегот на Калифорнија во понеделникот ги загрози блиските плажи, пренесува „Science Alert“.

Advertisements

Според предупредувањето на крајбрежната стража, ова е еколошка катастрофа.

Мртви птици и риби почнаа да ги поплавуваат бреговите откако 570.000 галони сурова нафта пракрија сѐ  што живее покрај морето јужно од Лос Анџелес.

Истекувањето се случи на нафтоводот што ја поврзува платформата за нафта со брегот.

Делот од крајбрежјето долг 24 километри е затворен за јавноста, а риболовот е суспендиран, бидејќи екипажите на рибарски бродови се вклучени во акција за расчистување на едно од најголемите излевања во Калифорнија во последните децении.

Прикажи повеќе