Грчките власти евакуираа неколку подрачја северно од Атина откако пожарот ги зафатил шумите и претставувал закана по куќите.

Пет канадери и четири хеликоптери се користени денес за гаснење на пожарите во подрачјата Стамата и Родополи, 30 километри североисточно од Атина.

Жителите на ова подрачје примиле предупредување на мобилните телефони и се повикани вратите и прозорците да ги држан затворени што е можно подолго кака не би биле изложени на чад.

На терен се упатени 68 пожарникари, 22 пожарникарски возила се распоредени за да се обидат да го спрачат огнот, чиј чад допира до Атина. Силниот ветар го отежнува гаснењето на пожарот.