По одложувањето на минатогодишното одбележување на националниот празник, Франција денес го одбележа Денот на Републиката со традиционална воена парада на Елисејските полиња.

Advertisements

Празникот беше обележан со мерки на претпазливост поради коронавирусот.

Околу 5.000 припадници на сите гранки на армијата учествуваа на парадата, а неа ја следеа претседателот на државата Емануел Макрон, државниот врв на Франција и околу 25.000 граѓани.

Единиците на сите гранки на француската армија продефилираа низ Елисејските полиња, вклучително и болничарите кои помагаа во борбата против пандемијата, транспортираа вакцини на прекуокеанските територии на Франција и лекуваа цивили кои страдаа од ковилисан. Војниците кои учествуваа на парадата не носеа заштитни маски, но командата на француската армија рече дека сите учесници биле целосно вакцинирани.

Стравот од ширење на вирусот е многу присутен, така што за сите граѓани кои присуствуваа на церемонијата на Елисејските полиња, важечко лекарско уверение беше задолжително, беше објавено претходно од полициската префектура во Париз.

Прикажи повеќе