Барем ТАКА тврди авторот на видеото и вели дека со неговите совети многу ќе ви бидат полесни некои од особено омразните маневри во автомобилот.

Секако, сите знаеме дека рачките на вратите, без разлика на нивната форма, се користат за отворање и затворање на вратата. Ги разликуваме испакнатите, потоа оние со вдлабнатини за прстите и најефикасните, кои се на исто ниво со површината на вратот и може да се извлечат само кога е потребно.

Тие се приближно на иста висина, веројатно во согласност со основната ергономија, исто како што дефинираше Нојферт. И токму оваа висина е важна, според авторот. Комбинацијата на висината на вратата и положбата во ретровизорот ќе ви овозможи полесно паркирање, како и некои други активности.

Од наводно шесте „скриени“ улоги на лостовите, повеќето ќе се согласат со првите две. Ако ја доближите положбата на ретровизорот така што рачката на предната врата е во долниот агол поблиску до вас, ова во принцип ќе биде идеална положба за покривање на патот, но и дел од задниот дел на возилото, што е важно за паркинг.

Сè после тоа треба да се земе со зрно сол. Постојат бројни фактори кои влијаат на прикажувањето на сликата и дефинитивно е тешко да се потпрете на дадениот совет. Првиот чекор во серијата е кога паркирате на страна во рикверц, возете додека работ на рачката на вратата не го допре работ на работ на тротоарот.

Кога возите напред или назад, возете додека не го видите работ на рачката на вратата на автомобилот кон кој се приближувате. Ќе ви останат 10 см во насока нанапред, а наводно 30 см во обратна насока. Совет што можете да го проверите многу полесно е да стоите паралелно со друг автомобил на такво растојание што долната линија на прозорецот се совпаѓа со рачката на вратата на соседното возило. На ова растојание, сигурно ќе можете да ја отворите вратата. Единственото прашање овде е кој гледа и од каде, нели?

Петтиот врв објаснува како да се отвори вратата со механички клуч, додека шестиот врв вели дека при паркирање во рикверц, возете додека тротоарот не го допре работ на рачката на задната странична врата. Во тој момент сте наводно на 30 см од работ. Овој совет важи само во ограничени случаи кога надвиснувањето на автомобилот не е претерано. Доволно е да се испроба оваа ситуација со Renault Thalia и Clio кои ги имаат рачките на вратите во иста положба, но Thalia има многу подолг заден настрешница.

Ако одлучите да ги испробате овие совети, задолжително известете ни дали функционираат. При прилагодување на положбата зад воланот, можеби рачката на вратата како обележје ќе биде од помош во одредени ситуации.