За време на неодамнешната експедиција на Карибите, научниците забележале чудно суштество на морското дно, кое го нарекле „блу гуга“. За време на директниот пренос разговарале што би можело да биде, но никој од присутните експерти не го знаел одговорот.

Имено, на 30 август, за време на експедицијата на американската Национална океанска и атмосферска агенција (NOAA), додека управувале со подводно роботизирано возило за далечинско управување (ROV) во близина на морското дно околу островот Сент Кроа, научниците забележале повеќе од овие синкави суштества.

Сè беше пренесувано во живо

Како и со секое друго нуркање за време на овие експедиции, НОАА ја емитуваше снимката во живо за да уживаат ентузијастите на поморските води ширум светот. ROV потоа ги забележа мистериозните суштества како неподвижни стојат на длабочина помеѓу 407 и 611 метри, пишува Live Science.

За време на пренос во живо, експертите зумираа на едно од овие необични суштества и почнаа да разговараат што би можело да биде. Коментаторите и другите научници сугерираат дека тоа би можело да биде мек корал или сунѓер, а можеби дури и мантија.

„Можам само да ви кажам дека не се работи за камен“

Членовите на експедицијата можеа само да се договорат за тоа што дефинитивно не е суштеството.

„Можам само да ви кажам дека не се работи за камен, туку е…“, се пошегувал еден од нив.

Но, тие немаат намера да се откажат. Тие рекоа дека ќе ги испратат видеата до експерти за корали и сунѓери за да видат дали можат да ги идентификуваат мистериозните сини суштества. Тоа не е лесна задача бидејќи има околу 2.000 видови меки корали, околу 8.500 видови сунѓери и околу 3.000 видови туникати.

„Ако експертите не можат да го идентификуваат видот, тоа ќе остане мистерија додека не се собере примерок“, велат членовите на експедицијата.