Венеција во четвртокот за малку избегна да се најде на списокот на загрозено светско наследство, како што беше предложено од УНЕСКО, непосредно пред одлуката на владата да забрани влегување на крузери во историскиот дел на градот.

На состанокот во Фужоу, Кина, Комитетот за светско наследство ја забележа забраната, која ќе стапи на сила од 1 август.

Италијанските власти имаат рок до 1 декември 2022 година да известуваат за напорите направени за заштита на исклучителниот екосистем и историското наследство на Серенисима. Ако ништо не се преземе на долг рок, градот би можел да се отстрани од списокот на светско наследство, кој ја вклучува Венеција од 1987 година.

Влегувањето во списокот на загрозено наследство не е „казна“, иако може да се сфати како „срам“, велат во агенцијата на ООН.

Комитетот на УНЕСКО донесе одлука, ратификувана и покрај воздржаноста на Норвешка, откако владата во последен момент во Рим на 13 јули донесе уредба дека „морските мастодонти“ повеќе нема да можат да влегуваат во историскиот центар на Венеција.

Рим ќе треба да изработи предлог и низа корективни мерки со рок за имплементација пред 46-от состанок на комитетот во 2023 година, предупредува УНЕСКО, која исто така побара од Италија ажуриран извештај за состојбата на зачувување до 1 декември 2022 година.

Активистите за животна средина и културно наследство тврдат дека брановите создадени од големи бродови, долги стотици метри и високи неколку ката, ги нагризуваат темелите на Серенисима и го загрозуваат кревкиот екосистем на лагуната.