Кинеската Нова Година се слави на 22 јануари 2023 година и ја претставува годината на црниот воден зајак. Еве кои карактеристики на кинеската Нова година треба да ги знаете, како и кои традиции ги практикуваат Кинезите за среќа во текот на целата година.

Што ја прави кинеската нова година посебна?

Секоја година се слави на различен датум

Кинеската Нова Година оваа година доаѓа само на 22 јануари, кога Кина го слави доаѓањето на 2023 година. Кинеската Нова Година се слави на различни датуми според лунарниот календар и се слави за време на втората млада месечина по зимската краткоденица на 21 декември и го означува почетокот на пролетта. Затоа празникот во традиционалното кинеско име се нарекува Пролетен фестивал.

Главната семејна прослава дома

Новата година во Кина е главната семејна прослава: на овој празник вообичаено е секој да се врати во својот дом, во местото каде што живеат најстарите роднини од семејството, без разлика каде живеете. Затоа, во овој период се интензивираат претпразничните движења на Кинезите како во земјата, така и низ светот. Сите се обидуваат да се вратат дома пред Бадник и да го поминат со роднините.

Подготовките за Нова Година започнуваат однапред:

Влезот во станот или куќата е украсен со спарени натписи на црвена хартија со желби за просперитет и среќа.

Црвена боја

Црвената боја игра клучна улога во прославата на кинеската нова година. Традиционалната кинеска култура е многу симболична, а на црвената боја и е доделена функцијата на заштита од негативна енергија. Во некои домови Новата година се дочекува во црвена облека, за која се смета дека носи среќа.

Чистење

Големо значење се придава на темелно чистење пред прославата. Кинезите веруваат дека со чистење на домот и подготовка за празникот, куќата се чисти од неуспеси и тешкотии, ослободувајќи простор за нешто ново и просперитетно. Се што е лошо буквално се исфрла од дома, односно предмети кои не се користат, стари работи, дотраени работи. Просторот е ослободен за позитивни промени.

Свечена вечера

Семејството се собира околу масата како форма на единство и радост. На трпезата најчесто се присутни членови на семејството од неколку генерации. Од главните јадења, рибата се издвојува како симбол на богатство и просперитет. На кинески, зборот за „риба“ одговара на зборот за „вишок“.

Кинезите веруваат дека јадењето јадења од риба ќе донесе профит и просперитет во наредната година. Се подготвуваат и кнедли кои симболизираат плодност и богатство. Исто така, кнедлите се обликувани во облик на стари монети. Кинеската новогодишна торта е направена од оризово брашно. Симболично, се подготвуваат и „долговечни тестенини“ – колку се подолги нудлите, толку повеќе ја симболизираат желбата за долг, среќен живот.

Изобилство на овошје во облик на тркалезна форма на кинеската новогодишна трпеза како симбол на исполнетост и богатство. Според кинеските верувања, мандарините и портокалите привлекуваат среќа и просперитет. Речиси секоја кинеска куќа има мандарина со овошје за Нова година како алтернатива на елката.

Бучна новогодишна ноќ

По празничната вечера на новогодишната ноќ, никој не легнува, за да не ја пропушти својата идна среќа. Кога ќе останат будни за Нова година значи: „Заштити ја годината“. Во Кина, исто така, разменуваат подароци, имаат посебни честитки, пуштаат музика… Вообичаено е на кинеската Нова година да се подаруваат црвени пликови полни со одредена сума пари, кои обично им се даваат на децата.

Поставувањето огномет во Кина не е само забава, туку и древна традиција. Тие веруваат дека светлината и крцкањето ја бркаат лошата енергија.