Тежината на раѓање може да биде добар показател за здравјето на бебето, вели педијатарот Дејвид Хил. Како што објаснува тој, иако родилната тежина може да даде одредени показатели за здравјето на детето, таа не е совршена мерка. Малото бебе може да има бистри очи и розови образи, додека новороденчето со нормална родилна тежина може да има голем број здравствени проблеми. Како што е кажано, постојат неколку општи упатства што треба да се следат кога станува збор за родилната тежина и толкување на нејзиното значење.

Тежина при раѓање и гестациска возраст

Како што пренесува Fatherly, родилната тежина во голема мера зависи од гестациската возраст, односно од тоа колку време детето поминало во стомакот на мајката. За бебињата родени во термин, просечната тежина е помеѓу 2,7 и 4 килограми. Кога станува збор за бебиња кои се родени пред или по датумот на породување, просечната тежина на раѓање е малку поинаква.

„Во повеќето случаи, ако бебето се роди предвреме, ќе биде помало, а ако се роди подоцна, ќе биде поголемо“, објаснува педијатарот Хил. „Значи, при проценката на родилната тежина, првото нешто што правиме е да се приспособиме на гестациската старост. се смета за просечно.“

Бидејќи предвремено родените бебиња немаат целосна корист од развојот во утробата, тие се изложени на зголемен ризик од одредени здравствени компликации како што се жолтица, анемија, тешкотии со дишењето или проблеми со срцето, кои често може да завршат на одделот за интензивна нега на новороденчиња. Меѓутоа, само затоа што предвремено роденото бебе е помало од долнороденото не значи веднаш дека е помалку здраво.

Тежина при раѓање и генетика

Некои бебиња се раѓаат на или дури и по датумот на породување, но сепак не ја надминуваат категоријата просечна тежина при раѓање поради многу причини. Понекогаш тоа е генетика и можно е еден или двајцата родители да имаат прекумерна или недоволна тежина. Најчесто, објаснува педијатарот, помалата или поголемата родилна тежина на детето е одраз на здравјето на мајката.

Новороденче кое тежи помалку од 90 проценти од децата на иста гестациска возраст се смета за мало. Ниската родилна тежина за гестациската возраст обично укажува на тоа дека фетусот не го добил максималното снабдување со хранливи материи или кислород што му биле потребни за нормален развој. На пример, педијатарот Хил објаснува како хипертензијата предизвикана од бременоста може да ја намали тежината на бебето. Како и проблеми со срцето, дишењето или бубрезите. Пушењето и консумирањето алкохол за време на бременоста исто така може да бидат причини за ниската родилна тежина на детето.

„Иако повеќето жени веројатно го знаат ова многу добро, не можеме доволно да нагласиме колку е навистина штетно да се пуши или пие алкохол за време на бременоста“, предупредува тој.

Тежина при раѓање и дијабетес

„Мајките кои имаат гестациски дијабетес или дури и само нетолеранција на гликоза може да предизвикаат зголемување на шеќерот во крвта на бебето“, објаснува Хил. На пример, ако нивото на шеќер во крвта е постојано високо, шеќерот може да стигне и до бебето, што го зголемува ризикот од разни болести и опасни состојби. Меѓу другото, може да се појави и макросомија или големо бебе.

“Овие бебиња можат да бидат толку големи што предизвикуваат проблеми при породувањето, а во повеќето случаи е потребен царски рез. Дефинитивно постојат одредени здравствени проблеми кај новороденото бебе кои се поврзани и со високата и ниската родилна тежина. Изненадувачки, овие проблеми се еднакви, а се однесуваат на одржување на здрав шеќер во крвта“, додава педијатарот.