Сестрата на православната Евреинка убиена во Франција во 2017 година ќе поднесе правно барање во Израел во надеж дека ќе го добие судскиот процес против убиецот.

Кобили Траоре, кој ја убил Сара Халими (65), не може да му се суди во Франција, откако судот заклучи дека не може да биде кривично одговорен поради неговата ментална состојба, пренесува Би-Би-Си.

Траоре ја убил Сара во она што сега француските судови го прифаќаат како антисемитски напад.

Тој читал стихови од Коранот кога ја нападнал во нејзиниот стан во Париз.

Тој исто така пеел „дека Бог е голем“ на арапски јазик пред да ја фрли од балконот на стан на третиот кат во источниот дел на градот.

Траоре, кој за време на нападот имал 27 години, во моментов се наоѓа во психијатриска болница.

Израелскиот кривичен закон може да се примени на антисемитски злосторства извршени во странство доколку тоа го побара израелски државјанин, во овој случај сестрата на Сара, Естер Лековер.

Сепак, Франција не ги екстрадира своите граѓани.

Двајцата адвокати на Лековер „жалат што беа принудени да ја забрзаат оваа постапка, но тие не можат да прифатат негирање на правдата што ги навредува разумот и правдата далеку од еврејската заедница во Франција“, велат тие во соопштението.

Претходно овој месец, еден од највисоките судови во Франција потврди дека Траоре нема да биде суден. За него беше речено дека поминал низ „епизода на делириум“ кога го извршил нападот и затоа не одговарал кривично.

Судот соопшти дека не е важно што неговата ментална состојба е под влијание на долгогодишната употреба на дрога.

Адвокатите на семејството Халими, сепак, тврдат дека тој ја конзумирал дрогата по своја волја и треба да важат истите правила како да го извршил убиството додека бил пијан.