Во декември, Твитер веќе избриша некои лажни информации од профили, особено оние што сугерираат дека вакцините се користат за да му наштетат на населението или да го „контролираат“.
Социјалната мрежа Твитер објави дека има намера да ја засили борбата против ширењето дезинформации за вакцините и воведе можност за бришење на профили по пет предупредувања.

„Сметаме дека овој систем за предупредување ќе помогне во едукацијата на јавноста за нашите регулативи и подобро ќе придонесе за намалување на ширењето на потенцијално опасни или лажни информации преку Твитер, особено за повторени, умерени или сериозни кривични дела“, соопштија синоќа од компанијата.

– Advertisement –

Прикажи повеќе