Студентка од Италија се огласи пред медиумите откако изела сендвич што содржел контаминиран зеленчук сличен на брокула, поради што починаа две лица, а 17 други биле хоспитализирани во Калабрија, објави UNILAD.

Тамара Д’Акунто (45) и Луиџи Ди Сарно (52) починале минатата недела откако го изеле контаминираниот сендвич во Калабрија минатата недела, според италијанската новинска агенција ANSA.

LBC известува дека најмалку 17 лица се хоспитализирани откако покажале знаци на ботулизам, вклучувајќи две 17-годишнички и две жени во нивните 40-ти години. Во меѓувреме, People известува дека пет од жртвите наводно се на интензивна нега во болницата.

Ботулизмот е предизвикан од бактеријата Clostridium botulinum, која може да го нападне нервниот систем на телото, што резултира со тешкотии при дишењето и парализирани мускули, според американскиот Центар за контрола и превенција на болести (CDC). Во најлошите случаи, може да резултира со смрт.

Студентката Гаја Витиело купила „панини“ од камион за храна во градот Дијаманте. Во разговор за италијанскиот весник „Кориере дела Сера“, Витиело рекла дека таа и сите нејзини пријатели купиле ист сендвич на 5 август, иако таа била единствената што јадела брокула. „Моите пријатели јадеа само мајонез, колбаси и помфрит. Додадов зеленчук сличен на брокулата. Тоа беше прв пат да го пробам“, рекла таа за весникот.

„Имав дијареја. Мислев дека само лошо го варам оброкот. Следниот ден симптомите се влошија. Не можев да голтам и нозете ми се тресеа“, рекла таа. 24-годишната студентка планирала да се наспие, но нејзината сестра ја убедила да оди во болница на преглед.

Труењето наводно било предизвикано од зеленчук конзервиран во масло

„Доколку сестра ми Алесија не ме однесеше на сила во болница, немаше да бидам тука денес“, додаде таа.

Камионот со храна што ги сервирал сендвичите бил запленет и затворен од полицијата, а производот, за кој ITV News објави дека бил брокула конзервирана во масло, е италијански летен зеленчук наречен cime di rapa, сличен на брокулата.

Канцеларијата на јавниот обвинител на Паола сега истражува епидемија на ботулизам. Марија Росарија Кампитело, раководител на Одделот за превенција, истражување и здравствени итни случаи, во претходна изјава изјави дека на пациентите им се даваат противотрови што спасуваат живот.

„Треба да се напомене дека храната со ризик од ботулински токсин е главно домашна конзервирана храна подготвена во вакуумско пакување, во масло или во вода и, ретко, индустриски производи“, рече таа претходно. „Затоа, важно е да се почитуваат правилата за правилно и безбедно подготвување и складирање на храна“, предупреди таа.

фото:принтскрин

Текстот Труење во Италија: Се огласи студентка која јадела од сендвичот од кој починаа две лица, а 17 се хоспитализирани е превземен од МАКФАКС.