Добро познатата платформа на TripAdvisor за евалуација на угостителски објекти, услуги како што се екскурзии и тури и дестинации неодамна објави листа на најдобри и најпопуларни дестинации за посета во 2023 година. На списокот се најде и еден хрватски град.

Првото место на најдобрите светски дестинации веќе втора година го зазема Дубаи. Во топ 10 влегоа и Бали, Лондон, Рим, Париз, Канкун, Крит, Маракеш, Доминиканска Република и Истанбул.

Дубровник се најде на листата на најдобри европски дестинации за 2023 година

Хрватска се најде на листата на најдобри европски дестинации за 2023 година. TripAdvisor го смести Дубровник на 20-то место на листата.

„Дубровник се опорави од воените разурнувања што ги претрпе во 1990-тите, а посетителите се вратија во овој мирен град. Сместен помеѓу Јадранското Море и Динарските Алпи, тој е достапен и не премногу скап градски одмор за многу европски патници. Стариот Градот е особено шармантен град наменет исклучиво за пешаци“, напишаа претходно за Дубровник TripAdvisor.

Првите места на листата на најдобри европски дестинации за 2023 година ги заземаа Лондон, Рим, Париз, Крит, Истанбул, Барселона, Мадрид, Фиренца, Лисабон и Единбург.

TripAdvisor ја направи листата врз основа на минатогодишните критики и оценки од туристите.