Радио фестивалот „Alarma Punk Jazz“ и независната музичка платформа „Balkans – Ways to Friendship“ во Бугарија ја отвораат годината заедно со двоен концерт на еден од водечките бендови на новиот џез бран на Балканскиот Полуостров, јавува Трибуна.

Радио фестивалот „Alarm Punk Jazz“ на програмата „Христо Ботев“ и независната музичка платформа „Balkans – Ways to Friendship“ повторно ги здружуваат силите по заеднички организираните концерти на косовската кларинетистка Илире Авдиу во 2018 година и српскиот квартет Џејус Џез само пред неколку месеци. Групата, поканета да ја отвори годината со двоен концерт за двете платформи на крајот на оваа недела – односно на 20 јануари, петок, во Софија (бар „Синглс“ на влезот А4 на НДК) и на 21 јануари, сабота во Пловдив (во „Би Боп кафе“), исто така е од Балканот – триото на џез гитаристот Сашо Поповски од Битола, во чиј звук „Балканот“ е препознатлив веројатно главно во мелодиските линии. Инаку, во музиката на триото, кое веќе има албум, албум издаден за Скопскиот џез фестивал – Fallen Land (2020), се слушаат гласови уште од традициите на Џон Аберкромби, Орнет Колман, Бил Фризел, Вилијам Паркер, … и на локално ниво – сродно со работата на Fish In Oil, Тони Китановски, No Land’s Man, Project „Yellow“ и други. Во едно од нивните најнови и сè уште необјавени парчиња може да слушне и африкански ритмички структури. Покрај Сашо Поповски на електрична гитара, во составот се и Иван Бејков (контрабас и бас гитара), Виктор Филиповски (тапани) и Кирил Кузманов (саксофони и флејти).

Сашо Поповски е една од живите врски меѓу Северна Македонија и Бугарија во современата креативна музика. Заедно со познатите имиња кај нас како Оливер Јосифовски („Љубојна“, екс „Фолтин“), Алек Секуловски (еден од најуспешните џез-тапанари од Балканот, моментално живее во Торонто), Гоце Јовановски („Фолтин “), а тој е од генерацијата македонски музичари кои своето џез образование го завршија во Софија (ова беа години пред создавањето на Катедрата за џез на Универзитетот Гоце Делчев во Штип, чиј раководител е Сашо Поповски веќе 8 години).

Сашо Поповски освен како учител, е и творец на меѓународниот фестивал „Џез Фабрика“ во неговата родна Битола. Една од најактивните македонски џез формации во последните години (вклучително и во периодот на Ковид-19), триото на Сашо Поповски зад себе има импресивен број концертни и фестивалски настапи не само на Балканот, туку и во Шпанија, Италија, Полска и Унгарија. Групата е составена од врвни музиканти. Басистот Иван Бејков е еден од основачите на авангардниот колектив „Жолти“ (кој го отвори третото фестивалско издание на „Аларм панк џез“ во 2010 година). Тапанарот Виктор Филиповски е од помладата генерација, но веќе е учител на Факултетот за џез во Штип и еден од најбараните џез-тапанари не само во Македонија, туку и во поширокиот периметар на блаканот (често е поканет да игра со Васил Каџиманов). Саксофонистот Кирил Кузманов свирел во речиси сите значајни современи македонски џез групи и оркестри (вклучувајќи го и Next To Silence, со кој ја импресионираше публиката на минатогодишното издание на Прилепскиот џез фестивал со неговата способност лесно да го комбинира јазикот на Гарбарек со оној на Џон. Зорн).

Сашо Поповски е студент на Милчо Левиев и Симеон Штерев. Свиреше со Мишо Јосифов, Димитар Карамфилов и голем број други музичари, а Венци Благоев учествуваше во неговиот албум „Собир“ од 2018 година.

Во Софија на 20 јануари и во Пловдив следниот ден, групата ќе ги претстави композициите од нивниот албум „Fallen Land“, објавен под брендот на етикетата на Скопскиот џез фестивал во 2020 година, и од новиот албум што допрва треба да биде објавен. „Steps“.