Инспирација за ликот на Могли од познатиот роман „Книгата на џунглата“ било момче по име Дина Саничар, а неговата животна приказна е трагична.

Романот на Радјард Киплинг „Книгата за џунглата“ ја раскажува приказната за момчето Могли, кое било напуштено од родителите и одгледано од волци, а многумина не знаат дека оваа книга е заснована на вистински и трагичен настан.

Момчето по име Дина Саничар, кое често го нарекуваат вистински Могли, го одгледале волци во 19 век и првите неколку години од својот живот ги поминал мислејќи дека тој е еден од нив.

Кога ловците го откриле како лежи во пештера во џунглата на Утар Прадеш, Индија, го однеле во блискиот дом за сираци. Бидејќи немал име, мисионерите му дале едно – Дина Саничар, што на хинди значи „сабота“, по денот кога пристигнал.

Таму мисионерите се обидоа да го научат на работи што тој никогаш не ги видел, почнувајќи од основните работи – одење и зборување. Меѓутоа, јазот меѓу човековото однесување и животинскиот инстинкт се покажа како преголем за Дина да го надмине и за жал тој никогаш не постигна вистинска комуникација со луѓето.

За време на престојот во сиропиталиштето Дина го добила прекарот „волк момче“. Мисионерите сметале дека тоа е соодветно бидејќи верувале дека момчето го одгледувале диви животни и дека никогаш претходно не доживеал човечки контакт, пишува Историски забавник.рс.

Според нивните приказни, однесувањето на момчето повеќе личело на животно отколку на човек. Одеше на сите четири и тешко стоеше исправено на свои нозе. Јадел само сурово месо и глодал коски за да ги изостри забите.

  • Леснотијата со која се снајде на четири нозе (2 раце и 2 нозе) е изненадувачка. Пред да јаде или да проба некоја храна, ја мириса, а ако не му се допаѓа мирисот, ја фрла – му напишал на колегата Ерхард Луис, управителот на сиропиталиштето.

Комуникацијата со „вистинскиот Могли“ беше тешка поради две причини. Прво, тој не го зборуваше истиот јазик како мисионерите што се грижеа за него. Секогаш кога сакаше да се изрази, ржеше или завиваше како волк.

Второ, Дина не ја разбирала ниту невербалната комуникација. Луѓето кои не зборуваат ист јазик обично можат да се доближат до разбирање едни со други едноставно со покажување со прст кон различни предмети. Но, бидејќи волците не се покажуваат (или барем не на начинот на кој тоа го прават луѓето), секоја универзална му беше бесмислена.

Иако Саничар на крајот научил да разбира кога некој зборува со него, тој никогаш не научил да зборува на јазикот на луѓето околу него. Можеби затоа што звуците на човечкиот говор едноставно му беа премногу туѓи.

Меѓутоа, колку подолго престојувал во сиропиталиштето, толку повеќе почнал да се однесува како маж. Научи да стои исправено и почна сам да се облекува. Некои велат дека тој дури го собрал „најчовечкиот порок од сите“ – пушењето цигари.

Интересно е што Саничар не бил единственото „волкче“ кое тогаш живеело во сиропиталиштето на мисијата. Ако му се верува на управникот Луис, му се придружија уште две момчиња и една девојка за кои исто така се вели дека биле одгледувани од волци.

Што се однесува до Дино Саничар, тој имал само 35 години кога починал од туберкулоза во 1895 година. за живот во сиропиталиште.