реклама

Свесноста за тактиките што ги користат супермаркетите за да ве натераат да трошите повеќе, може да помогне да се намалат шансите да си ги потрошите парите следниот пат кога ќе купувате храна.

Паметен распоред на продавницата

реклама

Супермаркетите сакаат да шетате низ целата област, бидејќи е поголема веројатноста да ги соберете непотребните предмети на патот. Поради ова, основните предмети како јајца обично се чуваат на нејасни места.

Затоа, ќе мора да поминете низ пасусите за да ги најдете. Плус, често ќе откриете дека, како што се навикнувате на распоредот, супермаркетот повторно менува сè.

реклама

Поголема количка

Количките за супермаркет сега се многу поголеми отколку што беа порано, и колку повеќе простор имате, толку е поголема веројатноста да го пополните. Колку е поголема количката, толку е поголема веројатноста дека на крајот ќе потрошите повеќе, затоа обидете се да се придржувате до обична кошничка наместо тоа.

реклама

Поскапи производи на ниво на очите

Позицијата на производите на полиците може да има големо влијание врз веројатноста дека ќе ги купите. Зафатените купувачи имаат многу поголема веројатност да ги зграпчат првите предмети што ќе ги видат, односно оние на висина на очите, а супермаркетите го користат тоа во своја полза.

Играчки на пониски нивоа

Слично на тоа, играчките во светли пакувања, житарки со шарени маскоти, слатки и списанија обично се ставаат на долните полици за децата лесно да стигнат до нив.

Пријатни мириси

Дали некогаш сте влегле во супермаркет и сте почувствувале мирис на свежо печен леб или колачиња? Ова е уште една вообичаена тактика која супермаркетите ја користат за да ве убедат да потрошите повеќе.

реклама