таг: свештеномаченик

Според Календарот на МПЦ: Утре се празнуваат овие светители

0
Светиот свештеномаченик Климент, епископ Анкирски Роден 258 година во градот Анкира од татко незнабожец и мајка христијанка. Неговата благочестива мајка Ефросинија му...

Се празнува Преподобен Јован Колов

0
Покрај преподобна Матрона и свештеномаченик Онисифор, Црквата денес го слави и Јован Колов. Тој е еден од најголемите египетски подвижници од првите векови....

Според Календарот на МПЦ: Утре се празнуваат овие светители

0
Светиот свештеномаченик Дионисиј Ареопагит Се вбројува во Седумдесеттемина помали апостоли. Овој прекрасен маж беше од угледно нензабожечко семејство од Атина. Откако заврши...