fbpx

таг: “Свети

Календар на МПЦ: Утре се празнуваат овие светители

0
Свети Григориј, епископ Ниски Брат на Св. Василиј Велики. Најпрво беше презвитер, зашто беше оженет, а кога умре жена му, блажената Теозва,...

Календар на МПЦ: Денеска се празнуваат овие светители

0
Свети Григориј, епископ Охридски Благочестив учител и пастир на Христовото стадо. Се упокои во 1012 година. Во натписот на црквата Света Софија...

Календар на МПЦ: Утре се празнуваат овие светители

0
Свети Григориј, епископ Охридски Благочестив учител и пастир на Христовото стадо. Се упокои во 1012 година. Во натписот на црквата Света Софија...

УТРЕ ИСТО ТАКА Е ГОЛЕМ ПРАЗНИК – секој верник треба да...

0
Денот на Свети Јован Крстител е една од најголемите слави кај нас. Православната црква и нејзините верници го прославуваат 20 јануари како...

Според Календарот на МПЦ: Утре се празнуваат овие светители

0
Свети Силвестер, eпископ Римски Роден е во Рим. Светската мудрост и верата во Христа ги прими во младоста. Секогаш живееше според евангелските...

УТРЕ Е ГОЛЕМ ПРАВОСЛАВЕН ПРАЗНИК: Свети Наум Охридски- чудотворец, исцелител и...

0
Свети Наум Охридски Нашиот преподобен и голем отец Наум, согласно воспитувањето на благородните родители, откажувајќи се од благородството и богатството, им се...

УБАВО РАЗМИСЛЕТЕ ШТО ЌЕ ПРАВИТЕ УТРЕ: На Игњат ова никако не...

0
На 2 јануари се празнува Свети Игњат, ден за кој се верува дека е одлучувачки за тоа што ќе ви се случува во...

УБАВО РАЗМИСЛЕТЕ ШТО ЌЕ ПРАВИТЕ ТОЈ ДЕН: Ден по Новата година...

0
На 2 јануари се празнува Свети Игњат, ден за кој се верува дека е одлучувачки за тоа што ќе ви се случува во...

Денеска е Св. Спиридон Чудотворец

0
Свети Спиридон живеел во четвртиот век на островот Кипар. Родителите му биле прости луѓе и тој од младоста чувал овци. Кога му...

Како Свети Никола станал Дедо Мраз?

0
Ликот на Свети Никола, познат по долгиот црвен капут и белата брада, кој во христијанската култура се смета за човек кој разнесува подароци...