таг: Светите

Се празнуваат Св. маченици Ермил и Стратоник

0
Светите маченици Ермил и Стратоник пострадаа во близина на Сингидунум, денешен Белград, во 315 година. Свети Ермил бил ѓакон кој многу се...

Според Календарот на МПЦ: Утре се празнуваат овие светители

0
Светите маченици Ермил и Стратоник Царот Ликиниј покрена луто гонење на христијаните. Св. Ермил, христијанин и ѓакон при една црква, го фатија...

Според Календарот на МПЦ: Утре се празнуваат овие светители

0
Светите четиринаест илјади младенци маченици во Витлеем Бидејќи мудреците од Исток не се вратија од Витлеем во Ерусалим за да му јават...

Денес е спомен на Светите апостоли Архип, Филимон и Апфиј

0
Светите апостоли Архип, Филимон и АпфијаАрхип беше еден од Седумдесетте. Апостолот Павле го спомнува во Посланието до Колосјаните и во Посланието до Филимон,...

Според Календарот на МПЦ: Утре се празнуваат овие светители

0
Светите маченици Тарах, Пров и Андроник Тарах беше родум од Клавдиопол во Сирија; Пров од Сида Памфилиска, а Андроник – син на...

Според Календарот на МПЦ: Утре се празнуваат овие светители

0
Светите маченици Сергиј и Вакх Овие Свети и прекрасни маченици за верата Христова беа најпрво достоинственици на дворецот на царот Максимијан. И...