таг: Преподобна

Според Календарот на МПЦ утре се празнуваат овие светители

0
Преподобна Меланија Римјанка Родена е во Рим од благочестиви и многу имотни родители. Родителите ја присилија да стапи во брак со некој...

Се празнува Преподобен Јован Колов

0
Покрај преподобна Матрона и свештеномаченик Онисифор, Црквата денес го слави и Јован Колов. Тој е еден од најголемите египетски подвижници од првите векови....

Се празнуваат Преподобна маченичка Анастасија и св.мач. Кирил: Додека ја измачувале...

0
Денеска е Преподобна маченичка Анастасија Римјанка и св.мач. Кирил. Света Анастасија се роди во Рим од благочестиви родители. На тригодишна возраст остана...

Календар на МПЦ: Утре се празнуваат овие светители

0
Преподобна Пелагија Покајана грешничка. Родена е како незнабошка во Антиохија. Од Бога имаше голем дар на телесна убавина, а ја употребуваше за...

Календар на МПЦ: Утре се празнуваат овие светители

0
Преподобна Ефросинија Ќерка на Пафнутиј, богат и прочуен човек од Александрија. Од бездетни родители, коишто со молитва ја беа испросиле од Бога....