таг: пострадаа

Се празнуваат Св. маченици Ермил и Стратоник

0
Светите маченици Ермил и Стратоник пострадаа во близина на Сингидунум, денешен Белград, во 315 година. Свети Ермил бил ѓакон кој многу се...

Денеска е Св. маченици Евстратиј, Авксентиј, Евгениј, Мардариј и Орест

0
Овие петмина пострадаа во времето на императорот Диоклецијан. Евстратиј беше римски војсководец во градот Саталион, а Евгениј му беше другар во војската....