таг: МПЦ

Денеска се празнува Св. Григориј Богослов

0
Според календарот на МПЦ (Јулијанскиот календар) денеска е 25 јануари. Во Црквата името Богослов го носат само три личности: Јован, апостолот и...

ДЕНЕСКА Е ПРАЗНИК НА СИТЕ ЖЕНИ – доколку ја кажете оваа...

0
Според календарот на МПЦ (Јулијанскиот календар) денеска е 24 јануари. Денеска е Преподобна Ксенија Римјанка. Ксенија потекнуваше од римско аристократско семејство....

Денеска се празнува Св. маченица Татјана

0
Според календарот на МПЦ (Јулијанскиот календар) денеска е 12 јануари. Денеска е Св. маченица Татјана. Света Татјана потекнувала од видно римско семејство....

Денеска е Св. Григориј Ниски- бил голем и плоден писател, философ...

0
Според календарот на МПЦ (Јулијанскиот календар) денеска е 10 јануари. Денеска е Св. Григориј Ниски. Свети Григориј потекнува од едно благочестиво христијанско...

Главниот празник е на денешен ден: Собор на св. Јован Крстител

0
ОД КАЛЕНДАРОТ НА МПЦ Според календарот на МПЦ (Јулијанскиот календар) денеска е 7 јануари. Денеска е Собор на св. Јован Крстител....

Денеска се празнуваат Св. маченици Теопемпт и Теона

0
ОД КАЛЕНДАРОТ НА МПЦ Според календарот на МПЦ (Јулијанскиот календар) денеска е 5 јануари. Денеска е Св. маченици Теопемпт и Теона....

Денеска е Собор на 70 Апостоли

0
ОД КАЛЕНДАРОТ НА МПЦ Според календарот на МПЦ (Јулијанскиот календар) денеска е 4 јануари. Денеска е Собор на 70 Апостоли. ...

Сите девојки и жени кои имаат неисполнета желба треба да направат...

0
Според календарот на МПЦ (Јулијанскиот календар) денеска е 30 декември. Св. маченичка Анисија. Родена е во Солун од угледни и богати...

Света Јулијана денеска исполнува една желба: Помолете ѝ се вака

0
Според календарот на МПЦ (Јулијанскиот календар) денеска е 21 декември. Денеска е Св. маченица Јулијана. Оваа славна девица и маченичка беше...

Според Календарот на МПЦ: Утре се празнуваат овие светители

0
Според Календарот на МПЦ утре се празнува Светиот маченик Севастијан и другите со него. Овој славен Христов маченик се роди во Италија,...