таг: Истражувачи

Свирењето на музички инструмент или пеењето го подобрува мозокот во староста

0
Британските истражувачи велат дека свирењето на музички инструмент или пеењето има ефективно влијание врз состојбата на мозокот во староста. Резултатите од нивната...

20-те најчести лозинки во 2023 година, сите се мета на хакери

0
Истражувачи ја користат технологијата за вештачка интелигенција користена во филмови како „Аватар“ за следење на развојот на болести кои влијаат на движењето, пишува...

Научниците веруваат дека нашле замена за палминото масло

0
реклама Тим шкотски истражувачи веруваат дека го произвеле, како што велат, „светиот грал“, алтернатива на палминото масло,...

Создаден првиот акцелератор за лекување рак со јонска терапија

0
Тим истражувачи од Институтот за модерна физика при Кинеската академија на науките го разви првиот медицински акцелератор за лекување од рак со тн....

Истражување – Во езерата има повеќе микропластика отколку во океаните

0
Меѓународен тим од истражувачи го испитуваше загадувањето со пластика во езерата на светско ниво. Резултатите покажуваат дека микропластиката сè уште е...

Пладневната дремка придонесува за поздрав мозок и побистар ум, тврдат научници

0
Истражувачи од Универзитетскиот колеџ во Лондон, Велика Британија, и Универзитетот на Републиката во Уругвај ја испитуваа врската меѓу редовниот пладневен сон и умствените...

Јапонија, Германија и Франција испраќаат ровер до сателитот на Марс, Фобос

0
реклама Меѓународен тим истражувачи предводени од Јапонија наскоро ќе испратат мал роботизиран ровер на...

Технологијата од филмот „Аватар“ може да помогне да се лекуваат ретки...

0
Истражувачи ја користат технологијата за вештачка интелигенција користена во филмови како „Аватар“ за следење на развојот на болести кои влијаат на движењето, пишува...

Технологијата од филмот „Аватар“ може да помогне да се лекуваат ретки...

0
Истражувачи ја користат технологијата за вештачка интелигенција користена во филмови како „Аватар“ за следење на развојот на болести кои влијаат на движењето, пишува...

Технологија од филмот „Аватар“ може да помогне во лекување ретки болести

0
Истражувачи ја користат технологијата за вештачка интелигенција користена во филмови како „Аватар“ за...