fbpx

таг: епископ

Според Календарот на МПЦ: Утре се празнуваат овие светители

0
Светиот свештеномаченик Климент, епископ Анкирски Роден 258 година во градот Анкира од татко незнабожец и мајка христијанка. Неговата благочестива мајка Ефросинија му...

Календар на МПЦ: Утре се празнуваат овие светители

0
Свети Григориј, епископ Ниски Брат на Св. Василиј Велики. Најпрво беше презвитер, зашто беше оженет, а кога умре жена му, блажената Теозва,...

Календар на МПЦ: Денеска се празнуваат овие светители

0
Свети Григориј, епископ Охридски Благочестив учител и пастир на Христовото стадо. Се упокои во 1012 година. Во натписот на црквата Света Софија...

Календар на МПЦ: Утре се празнуваат овие светители

0
Свети Григориј, епископ Охридски Благочестив учител и пастир на Христовото стадо. Се упокои во 1012 година. Во натписот на црквата Света Софија...

Според Календарот на МПЦ: Утре се празнуваат овие светители

0
Свети Григориј Просветител, епископ Ерменски Роден е во прочуена фамилија, сродна на персискиот царски дом на царот Арбатан и на ерменското царско...