таг: Гаврил

Денеска е Преподобен Гаврил Лесновски

0
Денеска е Преподобен Гаврил Лесновски. Тој бил родум од Македонија, Словен по потекло, од село Осиче, паланечко. Живеел во 11 век. Свети...

Календар на МПЦ: Утре се празнуваат овие светители

0
Преподобен Гаврил Велички Мијалче (подоцна Гаврил Светогорец, Епископ Велички) се родил на 10 март 1926 година, во Штип, од православни родители Методиј...