Водечкиот експерт на Светската здравствена организација (СЗО), Мајк Рајан, вчера повика на одвојување на „политиката“ за прашањето за потеклото на коронавирусот од научниот аспект на оваа тема.

Рајан ова го изјави неколку дена откако американскиот претседател Џо Бајден им нареди на своите соработници да најдат одговор на прашањето за потеклото на вирусот, пренесува Ројтерс.

– Многу би сакале сите да ја одделат, ако е можно, политиката од науката кога станува збор за ова прашање. Целиот овој процес е отруен од политиката – рече Рајан на прес-конференцијата.

Тој додаде дека ќе бидат потребни дополнителни студии за да се утврди потеклото на вирусот, пренесува Танјуг.

Од појавата на вирусот во централниот кинески град Вухан во декември 2019 година, научниците се обидуваа да ја решат мистеријата за потеклото на вирусот, пишува Ројтерс.

Тимот предводен од СЗО помина четири недели во и околу Вухан со кинески истражувачи и во извештајот во март изјави дека вирусот најверојатно се шири од лилјаци на луѓе преку друго животно. Потоа беше заклучено „дека преносот преку лабораториски инцидент е исклучително неверојатен пат“.

Сепак, многу политичари и голем број научници не биле задоволни од тоа, според агенцијата.

Бајден во средата им нареди на асистенти да најдат одговори за потеклото на вирусот, потенцијално вклучително и можност за несреќа во кинеска лабораторија. Соединетите држави во четвртокот го повикаа СЗО да спроведе втора истрага.

– Секоја земја и секој субјект можат слободно да ги следат нивните теории за потекло, ова е слободен свет – рече Рајан.

Тој рече дека СЗО е организација која се труди да соработува со сите свои земји-членки со цел колективно да бара одговори.

Според објавените податоци на веб-страницата „Светлометри“, од почетокот на пандемијата се потврдени 170.153.479 случаи на коронавирус ширум светот, а во моментов се активни 14.481.802 случаи на инфекција.

3.537.922 луѓе починале од последица на коронавирусот, а 151.985.435 се опоравиле.

Соединетите држави имаат најмногу регистрирани случаи на ковид-19 – повеќе од 34 милиони, Индија – повеќе од 27,7 милиони, Бразил – повеќе од 16,3 милиони, Франција – повеќе од 5,6 милиони и Турција – повеќе од 5,2 милиони.