Животното кое е оригинален носител на новиот вирус на корона сè уште не е идентификувано, објави Светската здравствена организација (СЗО) на прес-конференција во кинескиот град Вухан.

Според Лианг Ванијан, кинески експерт на универзитетот Џингуа, лилјаците и панголините се исклучени како можни извори на ковид 19.

– Advertisement –

„Корона вирусите кои се најтесно поврзани со САРС-КоВ-2 може да се најдат во лилјаците и панголините, што сугерира дека тие би можеле да бидат резервоар на вирусот што предизвикува ковид 19 врз основа на големата сличност и редоследот помеѓу стандардните вируси и САРС-КоВ- 2.. Сепак, досега идентификуваните вируси не се доволно слични на вирусот САРС-КоВ-2 за да бидат директни корени на САРС-КоВ-2 “, рече Лианг на прес-конференција на Светската здравствена организација.

Тој додаде дека избувнувањето на пандемијата „Ковид 19“ најверојатно е предизвикано од воведување на вирусот преку медијатор-домаќин, додека е малку веројатно дека вирусот излегол од лабораторија.

„Идентификувавме четири главни хипотези за тоа како вирусот можел да достигне до човечката популација: директен пренос од животни; влез преку посредник домаќин; пренос преку синџирот на исхрана и пренос на површина; и, конечно, инцидент поврзан со лабораторија … Нашите првични откритија сугерираат дека пренесувањето преку медијатор-домаќин е најверојатно и за кое ќе бидат потребни повеќе студии и поспецифични насочени истражувања. Наодите сугерираат дека хипотезата за лабораториски инцидент е многу малку веројатна“, рече Бен Ембарек.

Експертите на СЗО престојуваат во Вухан веќе четири недели за да го испитаат потеклото на ковид 19.

Прикажи повеќе