Дедо мраз ја прими вакцината против коронавирусот и ќе биде во можност да ги дели поклоните за децата на ноќта меѓу 24 и 25 декември, соопшти денеска епидемиологот на Светската здравствена организација, Марија ван Кирков.

„Ја разбирам загриженоста за Дедо мраз, бидејќи е стар и потенцијално во групата која е посебно изложена на опасноста од коронавирусот“, рекла Кирков.

„Можам да ви кажам дека Дедо мраз ја прими вакцината против вирусот. Тој е одлично, како и неговата госпоѓа, и моментално се многу зафатени“, додала таа.

Кирков рекла и дека децата не треба да се плашат од епидемиолошките мерки и ограничено движење.

„Дедо мраз ќе може да влегува и излегува низ воздушниот простор кога и да посака и така ќе може да дели подароци“, рекла таа но додала дека децата низ целиот свет треба да разберат дека Дедо мраз строго ќе ги почитува мерките за држање на физичка дистанца.

Според нејзините зборови, децата на Бадник треба рано да си легнат, а Дедо мраз ќе патува низ целиот свет за да ги подели подароците.

Извор: Бета.рс