Светските милијардери годинава станаа побогати за 1,9 милијарди долари, покажуваат најновите проценки на американскиот магазин „Форбс“.

„Нивното вкупно богатство достигна 11,4 милијарди долари до 11 декември, што е за 20% повеќе од ланските 9,5 милијарди долари“, се вели во извештајот на „Форбс“.

Во однос на кумулативниот раст на богатството, кинеските милијардери се на врвот на листата. Нивното вкупно богатство се зголеми за 50 милијарди долари оваа година. На второ место се најбогатите луѓе во САД, чие богатство годинава е зголемено за 650 милиони долари, достигнувајќи така вкупен износ од 2 милијарди долари.

Годината во заминување беше најповолна за Елон Маск, шефот на „Тесла“ и „Спејс екс“, кој заработуваше 110 милијарди долари годишно. Со богатство од 137 милијарди долари, овој претприемач го зазеде третото место на листата на најбогати луѓе во светот. Француските милијардери го зголемија својот капитал за 95 милијарди долари оваа година, на 500 милијарди долари, позиционирајќи се на третото место во кумулативниот раст на богатството, зад Кинезите и Американците.