Ризикот од инфекција на корона во затворен простор е ист, без оглед на тоа дали луѓето се оддалечени два метра или 20, дури и кога носат маска, покажува новото истражување на истражувачите од Технолошкиот институт во Масачусетс (МИТ).

Новата студија ги доведува во прашање упатствата за одржување на растојание што се усвоени ширум светот.

Професорите на МИТ, Мартин З. Базант, кој предава хемиски инженеринг и применета математика и Џон Бум Буш, кој предава применета математика, развиле метод за пресметување на изложеноста на коронавирус во затворено, кој зема предвид многубројни проблеми што можат да влијаат на пренесувањето, вклучувајќи ја и количината, времето поминато во затворено, филтрацијата и циркулацијата на воздухот, имунизацијата, варијантата на напрегање, употребата на маски, па дури и респираторни активности како што се дишење, јадење, зборување или пеење, пишува CNBC.

Базант и Буш ги разгледуваат долготрајните упатства за ковид-19 од Центрите за контрола и превенција на болести и Светската здравствена организација во рецензирана студија објавена претходно оваа недела во Зборникот на трудови на Националната академија на науките на САД.

„Ние тврдиме дека навистина не користи многу правилото на оддалеченост од два метра, особено кога луѓето носат маски“, рече Базант во интервју.

„Всушност нема физичка основа затоа што воздухот што човекот го издишува додека носи маска се крева и паѓа некаде на друго место во собата, така што сте позаразени од вирусот од позади отколку од вирусот што го издишува лицето пред вас, ” рече научникот.

Важна варијабла што ЦДЦ и СЗО ја занемаруваат е времето поминато во затворен простор, рече Базант. Колку подолго некој е во затворено со заразено лице, толку е поголема можноста за пренесување, рече тој.

Отворањето прозорци или инсталирање на нови вентилатори може да биде исто толку ефикасно или ефективно отколку да се трошат големи количини пари на нов систем за филтрирање, рече тој.

Базант исто така вели дека упатствата за спроведување на ограничувањето на боројот на лица во затворените простори се неточни. Тој рече дека 20 луѓе собрани во рок од една минута веројатно е добро, но не за неколку часа.

“Она што нашата анализа продолжува да покажува е дека многу простори кои се затворени навистина не треба да бидат. Честопати просторот е доволно голем, вентилацијата е доволно добра, количината на време што луѓето го поминуваат заедно е таква што овие простори можат безбедно да се управуваат дури и со полн капацитет, а научната поддршка за намален капацитет во овие области навистина не е добра “, рече Базант.

Правилата за одржување на растојание од два метра што несакајќи резултира со затворање на деловни активности и училишта, според Базант , „едноставно не се разумни“.

„Овој акцент на дистанцирање е навистина запоставен од самиот почеток. ЦДЦ или СЗО никогаш не го објасниле тоа, тие само рекоа дека тоа е она што треба да го сторите и единствениот изговор што го знам се базира на истражување на кашлица и кивање, каде што ги набљудуваат најголемите честички што се таложат на подот, па дури и тогаш е многу чудно, сигурно може да имате поголем или помал опсег, поголеми или помали капки “, рече Базант.

„Растојанието не ви помага толку многу и ви дава лажно чувство на безбедност затоа што сте исто толку безбедни на растојание од два метра како и на растојание од 20 метри ако сте во затворено. Сите во таа област се всушност со ист ризик “, тврди тој.

Капките полни со патогени микроорганизми патуваат низ внатрешниот воздух кога луѓето зборуваат, дишат или јадат. Сега е познато дека преносот во воздухот игра голема улога во ширењето на Ковид-19, во споредба со претходните месеци на пандемијата каде миењето на рацете се сметаше за главна препорака за да се избегне пренесувањето.

Овие капки од нечие топло издишување се мешаат со топлината на телото и струите на воздухот во областа и може да се кренат и да патуваат низ просторијата, без разлика колку е лицето далеку од другите луѓе. Луѓето се чини дека се повеќе изложени на вирусот пронајден во околниот воздух отколку на капките што доаѓаат директно од друго лице, тврди студијата.

На пример, ако некој заразен со Ковид-19 носи маска и гласно пее во затворена просторија, лицето што седи од другата страна на просторијата не е заштитено исто како некој што седи на само две метри од заразеното лице. Затоа, времето поминато во затворено е поважно од оддалеченоста на заразеното лице.

Маските генерално делуваат во спречување на пренесувањето со блокирање на поголеми капки, така што поголемите капки не ги сочинуваат повеќето инфекции на Ковид затоа што повеќето луѓе носат маски. Повеќето луѓе кои пренесуваат ковид не кашлаат или киваат, тие се асимптоматски.

Што се однесува до социјалното дистанцирање на отворено, Базант вели дека тоа скоро и да нема смисла и дека тоа да се носат маски е „малку лудо“.

„Ако погледнете на протокот на воздух надвор, контаминираниот воздух ќе биде однесен и веројатно нема да предизвика пренесување. Пријавени се многу малку случаи на пренесување на отворено “, рече тој.

„Пренатрупаните надворешни простори може да бидат проблем, но ако луѓето се чуваат на отворено на разумно растојание од околу еден метар, мислам дека во тој случај тие би се чувствувале пријатно дури и без маски“, вели тој.

Базант вели дека ова може да објасни зошто немало скокови на пренос во држави како Тексас или Флорида кои повторно ги отвориле компаниите без ограничувања на капацитетот.

Што се однесува до варијантите на соеви кои се 60% позаразни, зголемувањето на вентилацијата за 60%, намалувањето на времето поминато во затворено или ограничувањето на бројот на луѓе во затворен простор може да го надомести тој ризик.

Базант исто така рече дека големото прашање што треба да се постави ќе биде кога маските ќе можат да се отстранат и дека упатствата за студиите можат да помогнат во квантифицирање на ризиците. Тој исто така истакнал дека мерењето на јаглерод диоксид во просторијата исто така може да помогне да се измери присуството на контаминиран воздух, а со тоа и ризикот од пренесување.

„Потребни ни се научни информации пренесени на јавноста на начин што не е само застрашувачки, туку всушност се заснова на анализа“, рече Базант. По три нивоа на прегледи, тој рече дека тоа се најмногу прегледи што некогаш ги поминал и дека сега, по објавувањето на студијата, се надева дека тоа ќе влијае на политиката.