Наса објави две прекрасни фотографии од нашите две најголеми езера и напиша: Охридското и Преспанското Езеро, две од најстарите езера во Европа, се наоѓаат во планинска област долж границите на Северна Македонија, Албанија и Грција. Езерата опстојуваат најмалку 1 милион години, а можеби и подолго. Оперативниот копнен Imager-2 (OLI-2) на Landsat 9 ја сними оваа слика со природна боја на езерата на 19 август 2022 година. Охрид е поголемото и подлабоко од двете, со средна длабочина од 155 метри (509 стапки) . Преспа има средна длабочина од 14 метри (45 стапки).