Пратениците на мнозинството во Собранието на Србија го поддржуваат договорот меѓу Србија и Советот на министри на Албанија, кој е дел од „мини Шенген“ и им овозможува на граѓаните да патуваат во Србија, односно Албанија само со лична карта.

Пратеникот на СНС Александар Марковиќ потсети дека претседателот на Србија, Александар Вучиќ, се договорил со албанскиот премиер Еди Рама дека до 10 ноември 2020 година ќе може да се премине државната граница само со биометриска лична карта.

За да биде тоа можно, потребно е да се промени постојниот договор со Албанија. Овозможувањето на премин на границата меѓу Србија и Албанија со лична карта е еден од предлозите во рамките на иницијативата „мал Шенген“ што ја започнаа Србија, Албанија и Северна Македонија иницирана со цел непречено движење на стоки и луѓе на услуги и капитал “, изјави Марковиќ.

Тој додаде дека со ратификување и ефикасно спроведување на договорот, Србија покажува дека е подготвена да го исполни договорот.

Пратеничката на СНС, Јелена Шариќ Ковачевиќ оцени дека ова не е само политичка иницијатива, туку и чекор напред во однос на здравството и економијата на Србија.

„Станува збор за соработка на Србија, Албанија и Северна Македонија, во корист на граѓаните од сите земји. Ова првенствено се однесува на борбата против коронавирусот, соработката на медицинските тимови, но исто така и можноста граѓаните од сите земји да можат да се лекуваат во секоја земја. рече Шариќ Ковачевиќ.

Според неа, договорот значи и помалку формалности во однос на побрзо добивање на работни дозволи, подобри економски односи, заеднички развој во областа каде што живеат 11 милијарди луѓе.

Пратеникот на Единствена Србија, Драган Марковиќ Палма смета дека договорот со Албанија ќе го зголеми извозот и ќе ја подобри соработката на економско ниво.

Пратеникот на СДПС, Муамер Бачевац вели дека за таа партија е важно да се договори трите земји да не ги затвораат границите, туку заедно да се борат против пандемијата.

“Србија ќе ги поддржи и Тирана и Скопје во нивните напори на европскиот пат и ќе побара од ЕУ да започне преговори за членство со Албанија и Северна Македонија. На овој начин, ние ја покажуваме нашата сериозност и искрена желба сите наши соседи да бидат дел од ЕУ”, рече Бажевац.

Министерот Александар Вулин, кој им се заблагодари на пратениците за поддршката на договорот, рече дека никој не може да каже дали и кога Србија ќе биде членка на ЕУ, бидејќи тоа не зависи од нив.

„Да беше според критериумите за тоа како другите земји беа примени, Србија ќе беше членка на ЕУ долго време, но ние обично имаме некои потресни цели и барања што немаат многу малку или немаат никаква врска со владеењето на правото или економијата“, рече Вулин.

Пратеникот на СПС, Џорѓе Миличевиќ вели дека со понатамошно поедноставување на процедурите и олеснување на протокот на стоки и услуги, тоа може да се направи и дека регионалната соработка е многу важна.

“Оние што го критикуваат” мини Шенген “, мислам дека не ја разбираат суштината, бидејќи нема ништо што е пречка за српските интереси. Србија не може да биде сама и изолирана. Ние сме дел од светот и регионот и колку повеќе соработуваме, толку подобро ќе биде за нашите граѓани “, рече Миличевиќ.

Пратеникот на СНС Александар Мирковиќ вели дека треба да гледаме кон иднината и затоа е важно да се договориме за важноста на мини Шенген.

“Имаше многу критичари, но никој од тие критичари не тврдеше што е лошо и што е спорно. Убеден сум дека мал Шенген ќе донесе нови инвестиции во нашата земја и дека тоа дополнително ќе го зајакне регионот”, рече Мирковиќ.

Пратеникот на Партијата на правдата и помирувањето, Муамер Зукорлиќ, рече дека партијата е секогаш на страната на воспоставување соработка меѓу народите, и против конфликти и расправии.