Коргите беа заштитен знак на кралицата и симбол на нејзината љубов кон животните.

Елизабета во текот на животот имала триесет корги, а кучињата кои сега се оставени, како што пишуваат странските медиуми, ќе одат кај нејзиниот син, принцот Ендру и неговата поранешна сопруга Сара Фергусон.

Кралицата Елизабета Втора во своето мало кучешко царство исто така имала мешавини помеѓу корги и јазови, а иако имала триесет кучиња за време на нејзиното владеење, во последниве години земала помалку нови кучиња за да не останат многу по нејзината смрт.

Не е ни чудо што кралицата Елизабета Втора. се заљубил во оваа раса бидејќи станува збор за кусокоса кучиња со одличен карактер и способност за брзо и лесно запомнување на наредбите – на крајот на краиштата, велшките корги се една од најинтелигентните и најпаметните раси.

Постојат два подвида на корги, пемброке велшки корги и кардиган велшки корги, кои биле препознаени како посебни раси во Велика Британија во 1934 година. Попопуларни се Pembroke corgis, кои се помали, но и потврдоглави од Cardigan, и имаат карактеристична боја на палтото која ја има во неколку варијанти, жолто-кафеава, црвена со бели ознаки, црвена, црна и бела.

Коргите биле донесени во Велс од Викинзите уште во десеттиот век, а на велшкиот јазик името корги е всушност опис на нивниот изглед и значи „куче џуџе“. Коргите ги задржале своите овчарски инстинкти низ сите овие векови, што ги прави интелигентни и со силна волја кучиња.

И покрај нивната многу несмасна градба, велшките корги се екстремно агилни кучиња кои можат многу брзо да трчаат.

Кралицата Елизабета Втора. сакаше да поминува време шетајќи со своите корги во градината на нејзината палата, неколку часа одеднаш… Уживаше во љубовта што ја добиваше од своите миленици бидејќи коргите се познати по нивната лојалност и посветеност кон нивните сопственици, и возрасни и деца. , без да станат премногу територијални.

Кралицата имала пространа градина за шетање со своите миленици, но ако живеете во град, добро е да знаете дека на коргите не им треба голем двор или поминуваат многу време надвор. Сè додека сопственикот доволно се занимава со миленикот и му обезбедува соодветна ментална стимулација, коргите ќе бидат среќни и задоволни. Тие сакаат да бидат окупирани и да поминуваат време за учење и совладување на нови работи, како што се трикови.

Велшките корги можат да живеат до 15 години, тие се генерално здрава раса, а меѓу здравствените проблеми специфични за кучињата се издвојуваат оние поврзани со колковите и ‘рбетот, што е последица на нивната структура на телото – долго, поцврсто тело и кратки нозе.

Ако подобро го погледнете лицето на коргите, ќе забележите дека освен што изгледа како лисица, изгледа и како постојано да се смешка.

Коргите се душата на секоја забава, вистинските весели се секогаш подготвени да одат на прошетка и игра. Покрај тоа, тие често имаат проблем да се фокусираат само на една задача, па затоа треба да внимавате на нив.

Возрасните велшки корги се преслатки и колку се слатки кога се мали!

Со кратки нозе и големи уши, корги кученцата се преслатки! Многу луѓе се заљубуваат во ситни корги на прв поглед. Веруваме дека така се чувствувала кралицата Елизабета Втора кога ги добила првите корги, но и последните корги.