Бугарија ќе испрати оружје во Украина со најмалку 9 огромни воени транспортни авиони Боинг C 17 Глобмастер. Ова го соопшти бугарскиот министер за одбрана Димитар Стојанов во емисијата „Денот започнува со Георги Љубенов“ на БНТ, пренесува Трибуна.

Станува збор за воената помош што Софија ќе му ја даде на Киев со одлука на парламентот. Министерството за одбрана мора да достави до парламентот предлог за видот на вооружувањето, како и план за трансферот.

Стојанов рече дека во моментов се работи на прашањето за транспортот на помошта која ќе биде доставена по воздушен и копнен пат. За таа цел нашата земја побара помош од САД и Велика Британија. Пратката ќе биде испратена веднаш, со 9 авиони Боинг C-17.

„Во првиот период направивме 3 достави преку Министерството за одбрана – помошта содржеше шлемови и панцири. Ова се случи во времето на редовната влада. Преодната влада обезбеди 350 медицински комплети за опслужување на 35.000 повредени, како и 35.000 комплети облека и војнички чизми. Сега сме во фаза на подготовка за имплементација на одлуката на 48. Народно собрание, која ќе биде обезбедена на мисијата за обука во Полска, која е повторно за украинската армија. Какво оружје ќе испратиме, за жал, не можам да споделам, бидејќи документот е класифициран“, рече Стојанов. Од неговите зборови станува јасно дека авионите со оружје ќе слетаат во Полска, а не во Украина.

Стојанов најави дека е целосно можно засилување со противвоздушна одбрана и сили на источното крило на НАТО. Тој објасни дека бугарската противвоздушна одбрана не ја покрива целата територија на државата и е дизајнирана да ги заштити одредени објекти и области. На прашањето дали ракетните комплекси ги штитат Софија и нуклеарната централа Козлодуј, министерот за одбрана одговори: „Тие се таму каде што треба да бидат“.

Министерот за одбрана потврди дека моментално само еден пилот е обучен да управува со Ф-16. Поподготвени пилоти ќе има до 2025 година, кога ќе пристигне првата пратка од 8-те американски борбени авиони што Бугарија веќе ги купи. Бугарските пилоти се обучуваат на друг блок Ф-16 и ќе им треба уште една обука за блок 70, која ќе се изведува во Бугарија. Според Стојанов, дури по 2028 година, па дури и околу 2030 година, ќе има борбена готовност за користење на новите авиони.