Словенија денеска го презема шестмесечното ротирачко претседателство со Советот на ЕУ од Португалија. Владата на Словенија денеска ќе организира колеџ на комесари на Брдо кај Крањ, предводен од претседателот на Европската комисија, Урсула фон дер Лајан, на кој ќе се разговара за програмата и приоритетите на словенечкото претседателство. Приоритетите и целите на словенечкото претседателство, под слоганот „Заедно. Издржливо. Европа“, ќе бидат зајакнување на еластичноста, закрепнувањето и стратешката автономија на Унијата, дебата за иднината на Европа, зајакнување на европските вредности со посебен акцент врз владеењето на правото и развој на трансатлантските односи на ЕУ.

Advertisements

Прикажи повеќе