Свеќата и нејзината светлина ја симболизираат светлината на Христос и се едни од четирите славски симболи во православието.

Славската свеќа спаѓа во четирите славски симболи, покрај славскиот колач, пченицата и виното.

За слава најдобро е да купите поголема свеќа од црква, бидејќи треба да гори цел ден, од вистински восок. Славската свеќа се става во свеќник и посебно се украсува, а се пали непосредно пред да се сече колачот и да се каже молитвата на денот на славата.

Домаќинот се прекрстува, го споменуваат името на Бога во молитвата и името на неговата слава, ја бакнува свеќата и ја пали со кибрит. Свеќата и нејзината светлина ја симболизираат светлината на Христовата доктрина.

Кога ќе изгори или кога последниот гостин ќе си замине, свеќата се гаси така што домаќинот се прекрстува и ја гаси со славски осветено вино.

Свеќата и свеќникот потоа се ставаат пред икона, каде што треба да стојат до следната година, а повторно се пали за време на заедничките домашни молитви преку целата година, додека целосно не се потроши.