Секој петти осуденик во американските затвори е заразен со новиот коронавирус, што е четирипати поголема стапка од таа во општата популација.

Во некои американски сојузни држави дури и полиовина од затворениците се инфицирани со Ковид-19.

Досега се заразени најмалку 275.000 затвореници, аодпоследици на инфекцијата починаа над 1.700. (МИА)