Јапонија е земја полна со изненадувања за странците. Во него дури и учебната година не започнува на крајот на летото, туку во април, а завршува во март

Оние среќници кои имаа можност да ја посетат Јапонија остануваат под позитивен впечаток до крајот на животот. Во Јапонија сè е поинаку отколку во светските училишта. Еве што се должни и почитуваат нивните ученици.

 • Децата од 1 до 6 одделение посетуваат основно основно училиште. Составот на паралелките се менува секоја година, како и наставниците, така што учениците имаат можност да запознаат нови лица.
 • Сите основци имаат слични чанти наречени „рандосеру“. Во најконзервативните училишта девојчињата носат црвено, а момчињата црно.
 • Многу шампиони носат жолти капи за да бидат забележани од далечина.
 • Во некои училишта учениците се одговорни да го одржуваат училиштето чисто. По часовите, секое одделение ја чисти својата училница, а класните чувари ги чистат тоалетите и дворот, пишува Bright Side.
 • Учениците се пресоблекуваат во бели влечки (увабаки). Дури и родителите кои го посетуваат училиштето мораат да ги соблекуваат чевлите што ги носеле на улица.
 • Високо основно училиште се запишува по 6-то одделение и трае три години. Ова е местото каде што повеќето студенти почнуваат да носат униформи.
 • Во некои училишта девојчињата мора да носат кратки здолништа и здолништа до колена, а хулахопки не се дозволени.
 • Правилата за облекување и изглед се строги. Во повеќето училишта, момчињата не смеат да носат турбани – само наставниците смеат да носат турбани.
 • Во многу училишта девојчињата не смеат да се шминкаат. Во училниците има шишиња со мицеларна вода за секој што ги прекршува правилата.
 • Речиси половина од училиштата бараат од девојките да носат вистинска црна коса, а оние кои не мораат да докажат дека не ја фарбале или виткале. Потврдата ја потпишуваат родителите.
 • Гимназијата трае од 10 до 12 одделение, а десетто се полага со полагање на приемен испит.
 • Средношколците имаат задолжителни и изборни предмети. Задолжителна е едногодишната домашна економија каде младите се подготвуваат за семеен живот.
 • Изборните часови вклучуваат, меѓу другото, риболов и земјоделство.
 • Речиси во секое училиште, еднаш месечно директорот им се обраќа на собраните ученици.
 • Освен што го проверуваат знаењето, професорите проверуваат и дали студентите внимателно водат белешки за предавањето. Од учениците се очекува да го запишат секој збор што им е диктиран.
 • Една мајка напишала дека на ќерката и купила гума за бришење, но дека на девојчето и било забрането да ја користи бидејќи е бела.