Отпор за внесување на Бугарите во уставот не доаѓа од обичните Македонци, туку од политичката елита, кој има проблем со разбирањето на потребата за рамноправност на претставници на сите народи во Северна Македонија, вели лидерот на Движењето Нова Република, Ивон Величковски, во интервју за ТВ Шења. Величковски смета дека ако има рамноправност меѓу елитите во услови на граѓанска рамноправност, тогаш режимот ја губи контролата врз луѓето.

Тој тврди дека отпорот кон промената на името во Северна Македонија не е идентитетска затоа што за многу политичари беше поприфатливо да остане поранешна југословенска република, па како год се викала, но никако не смееше да стане натовска и европска.

„Таа структура не се потпира на партии бидејќи ние денеска немаме партии. Има два блока, проевропски и антиевропски, два внатрепартиски блока на интереси“, вели Величковски.

Според него, дебатата за враќање на Груевски и Заев во политиката е сапунска афера, која треба да ја рециклираат старата политика на партиите на линијата за и против ЕУ и НАТО.

„Големата коалиција на Заев и Мицковски требаше да продуцира дисторзија на граѓанска претставеност, сакате и етничка претставеност, а сето тоа треба да резултира со надвладување, со мајоризација, а тоа не е граѓанска рамноправност“, смета Величковски.

Коментирајќи го барањето на Мицковски за спојување на претседателските и општите избори, Величковски смета дека тоа е обид да се наметне слаб претседател под контрола на партиите.

„Само на споени парламентарни и претседателски избори нема да знаеме каков врховен командант ќе избереме“, истакнува тој додавајќи дека претседателот е важна фигура која треба да го обезбеди меѓуетничката и националното единство, не на народите, за нацијата. Р.З.