Амбасадата на Соединетите држави во Босна и Херцеговина објави дека секоја акција што ќе се преземе со цел да се распадне Босна и Херцеговина ќе биде кршење на Дејтонскиот мировен договор и ќе имаат сериозни последици. „Изборните тела имаат одговорност да обезбедат интегритет на изборниот процес, вклучително и пребројување на гласачките ливчиња и други мерки кога тоа го бараат околностите. САД го почитуваат правото на мирно собирање и протести. Тие се дел од секоја демократија“, твитна американската амбасада во БиХ. Се посочува и тоа дека САД се посветени на принципите на Дејтон, дека Босна и Херцеговина е демократска, мултиетничка, суверена и независна држава, со несомнен територијален интегритет.

„Ниту Дејтон, ниту Уставот на БиХ на ниту еден ентитет не му даваат право на отцепување“, потенцираа од Амбасадата на САД. Во Бања Лука, во вторник, беше поддржан состанокот на владејачката коалиција во РС, на чело на Алијансата на независните социјалдемократи, од која беше соопштено дека не го признаваат легитимитетот на Централната изборна комисија на Босна и Херцеговина, дека за нив Милорад Додик е победник на изборите за претседател на РС и дека овој субјект ќе работи на усвојување на нивното изборно законодавство, како и дека во одреден момент ќе ја „напушти БиХ“.

Прикажи повеќе