epa09955058 Russian serviceman Vadim Shishimarin attends a court hearing in the Solomyansky district court in Kyiv, Ukraine, 18 May 2022. Shishimarin is accused of killing an unarmed 62-year-old civilian man as Shishimarin fled with four other soldiers near Chupakha village in the Sumy area. Ukraine is holding the first war crimes trial amid the Russian invasion. Shishimarin faces possible life imprisonment if found guilty as the prosecutor's general office said. EPA-EFE/OLEG PETRASYUK

Рускиот војник Вадим Шимарин доби доживотен затвор за убивањето цивил во Украина откако минатата недела беше изведен пред суд и призна вина. Ова е прво судење за воени злосторства во Украина.

Судот во Киев денеска сметаше дека Обвинителството ја докажало неговата вина.

На 21-годишниот војник му се судеше дека застрерал 62-годишен цивил среде руската инвазија.

Престрелката се случила во селото Чупахивка, во североисточниот регион Суми. Војникот, кој е од Сибир, рече дека дејствувал по наредба на неговите претпоставени. Тој се извини и побара прошка од вдовицата на цивилот за време на судењето.

Наспроти обвинителството кое бараше доживотен затвор, одбраната се залагаше за ослободителна пресуда, велејќи дека војникот извршувал наредба.

Пресудата ќе стане правосилна дури по евентуална жалба.

Сепак, не се исклучува можноста младиот Шимарин понатаму да биде разменет за украински војници во Русија.