Пет неверојатни и многу вистинити приказни покажуваат што би се случило со цели семејства кога ќе дознаат дека нивните деца биле сменети при раѓање.

Случајот од софиската болница „Шејново“ е сосема поинаков, бидејќи родителите оваа врска ја направиле два месеци по раѓањето на девојчињата.

Случај со жолтица

Првата приказна беше од Кан, Франција, во 1994 година. Тогаш се родија две девојчиња, и двете боледуваа од тешка жолтица. Клиниката каде што се родени имала само два инкубатори за деца со жолтица.

Едното беше веќе зафатено, а новородените девојчиња беа сместени заедно во другото.

Кога биле вратени кај нивните мајки, биле разменети. И двете жени забележале дека нивните ќерки имаат различна должина на коса, но лекарите ги увериле дека се е во ред.

Со текот на годините, една од мајките постојано ја прашувале дали нејзината ќерка Манон е навистина нејзина. Луѓето се сомневале дека жената имала вонбрачна врска бидејќи детето имало потемна кожа и виткана коса. Кога Манон наполнила 10 години, нејзиниот „татко“ побарал ДНК тест, кој докажал дека ниту еден од нејзините родители не е биолошки.

Паровите со разменетите ќерки поднеле тужба против болницата, но во исто време се согласиле да не ги заменат децата назад бидејќи верувале дека „девојките се токму таму каде што треба да бидат“.

Размена за посвојување

Во 1971 година, една жена во Онтарио родила две идентични момчиња близнаци по име Џорџ и Маркус. Во тоа време таа не можела да се грижи за нив и ги оставила на грижа во локалниот дом за деца. Таа подоцна се омажила за нивниот татко и двајцата се вратиле да ги соберат бебињата.

Меѓутоа, едно од момчињата по грешка било дадено на посвојување во друго семејство. Мајката на близнаците немала поим дека тоа се случило, бидејќи и другото дете, кое било идентификувано како нејзиниот син, се викало Маркус. На жената и било кажано дека децата се братски близнаци и нивните разлики не и пречат.

21 година подоцна, возрасните близнаци случајно се сретнале на Универзитетот Карлтон. Нивните заеднички пријатели ја забележале неверојатната сличност меѓу момчињата и ги запознале. Тие двајца веднаш се поклопија, дури имаа идентични манири.

Тие не им кажале на нивните семејства дури 18 месеци подоцна, бидејќи не знаеле како ќе биде прифатена оваа вест.

Размена која траеше 43 години

Кога две бебиња беа заменети во 1951 година во Висконсин, една од мајките дефинитивно знаеше дека нешто не е во ред. Нејзината „ќерка“, која ја нарече Марта, не наликуваше на другите нејзини деца.

Жената сподели со нејзиниот сопруг – добро познат свештеник во градот, кој брзо ја одби идејата да се испрашува во болница.

Мајката со години се обидувала да стапи во контакт со другата жена со која се породила, но исто така одбивала да ја прифати можноста дека децата биле сменети при раѓање.

Кога свештеникот конечно ја запознал другата девојка, ја видел неверојатната сличност и сите се согласиле на ДНК тестови. Тие потврдија дека двете деца биле сменети при раѓање, но дури 43 години подоцна во 1994 година.

Намерна размена

Една од најчудните размени можеби била намерна. Во 1978 година се родија две мали девојчиња кои си отидоа дома со погрешни родители.

Во едно семејство, мајката била многу болна и починала кога девојчето имало само 2 години.

Другото девојче починало од вродена срцева болест, а посмртните тестови покажале дека таа воопшто не е поврзана со своите „родители“. Така почнале да ја бараат својата биолошка ќерка и ја нашле кога имала 10 години.

Според една од медицинските сестри во болницата, лекарите наредиле бебињата да се префрлат и здравото девојче да и се даде на болната мајка. Ова никогаш не беше потврдено од полицијата и истрагата.

Од принц до просјак

Дури на 60-годишна возраст, еден Јапонец дознал дека е сменет при раѓање. Тој требаше да биде дел од многу богато семејство, но наместо тоа стана најмладиот син во многу сиромашно семејство.

Додека другиот го добивал најдоброто образование и сите предности од многу пари, другиот станал камионџија и продолжил да се грижи за своите браќа со малку пари што ги имал.

Богатиот човек секогаш мислел дека е чудно како тој воопшто не личи на своите родители. Кога болницата ги прегледала нивните матични книги и биле направени ДНК тестови, тие сомнежи биле потврдени.

Изненадувачки, веќе на денот на раѓањето, богатата мајка забележала и им пријавила на лекарите дека нејзиното дете носи различна облека.