Одлуката на рускиот претседател Владимир Путин за делумна мобилизација ќе го ескалира конфликтот и е безбедносна закана со тешко предвидливи последици. Ова го изјави претседателот Румен Радев, јавува БГНЕС, пренесува Трибуна.

Шефот на државата нагласи дека е неприфатливо повторно да се игра на нуклеарната карта три децении по завршувањето на Студената војна. Според него, колку и да изгледа апсурдна оваа закана, не може да се игнорира.

Радев беше категоричен дека Бугарија нема да ги признае резултатите од референдумите што Русија ги спроведува на заземените украински територии. „Референдумите во борбена зона, каде гранати паѓаат покрај гласачките кутии, се правен апсурд и Бугарија нема да ги признае.

Заедно со ескалацијата на конфликтот, растат и ризиците за нашиот регион, Европа и светот.

„Иако во моментов нема директна воена закана за безбедноста на земјата, овие ризици се проценуваат и се преземаат мерки за нивно минимизирање. Бугарија работи напорно да ја гарантира својата безбедност преку зајакнување на националниот одбранбен капацитет и исполнување на обврските во системот за колективна безбедност на НАТО“, рече Радев.

Тој посочи дека ризиците од војната во Украина не се ограничени само на воената безбедност.

„Како одговорна членка на ЕУ, Бугарија е дел од заедничката надворешна политика и го поддржува режимот на санкции на Унијата. Но, Европа е должна, паралелно со воведувањето на санкциите, да бара активни механизми за минимизирање на ризикот од овие санкции, бидејќи самата таа го загрозува нејзиниот индустриски капацитет и одбранбена способност“, рече шефот на државата.