Руската влада, како целина, доста добро издржа тешка година, изјави рускиот претседател Владимир Путин додека ја оценуваше работата на владата. 

За време на состанокот со членовите на кабинетот, тој рече дека во вонредни околности, како што е епидемијата на коронавирусот, може да се види „кој е кој и за што е способен“. 

„И во овој поглед, сакам да истакнам дека владата како целина заврши прилично добра работа“, рече Путин.

Тој потсети дека за многу кратко време беше организирана комплицирана работа и дека дури и во најтешките моменти „немаше конфузија, никој не се онесвести, тоа беше очигледно“.

ВИДЕО: На турскиот потпретседател му се слоши за време на самит за сајбер безбедност

 „Напротив, секој ја задржа својата ладнокрвност, самоконтрола, работна етика и работеа под голем товар“, изјави Путин.

Тој изјави дека некогаш и до полноќ разговарал за ситуацијата со премиерот Михаил Мишустин. Како што рече, имало недостатоци во работата на министрите во услови на пандемија, но тој е убеден дека веќе се извлечени сите потребни заклучоци.

„Убеден сум дека искушенијата низ кои поминавме, а тоа навистина беше искушение не само за државата, туку и за владиниот тим, обедини и зајакна сè и, се разбира, го охрабри нашиот заеднички професионален потенцијал“, рече рускиот лидер. 

Како што оцени, довербата е највредната работа за секој менаџер. Путин додаде дека владата не дозволи драматичен економски пад на условите на пандемијата.

„И покрај сите тешкотии, обезбедена е стабилност и еластичност на макроекономските показатели, продолжува реализацијата на клучните инфраструктурни проекти и создадени се нови стимулации во областа на градежништвото“, рече Путин.

Тој ја пофали владата за меѓусебното разбирање и чувството за заедница.