ШТО ви паѓа на ум кога ќе помислите на божиќното утро? Шансите се, тоа е убаво украсено дрво опкружено со планина од совршено завиткани подароци. Но, среде кризата, овој Божиќ може да изгледа малку поинаку за повеќето. Сепак, не треба да тагувате. Намалувањето на подароците всушност може да биде добро за развојот на вашите деца, според неколку експерти.

Психологот Џена Вјас-Ли вели дека родителите треба да им дадат на своите тинејџери не повеќе од два подароци, во спротивно ќе почнат да ги земаат здраво за готово.

“Колку подароци ќе му дадете на детето е лична работа. Дали децата сакаат да си играат со една работа одново и одново или поминуваат време во повеќе уживање? Размислете за возраста и личноста на детето”, вели таа.

Наместо да ги отворите сите подароци одеднаш, експертот советува да ги раширите и да ги делите во текот на денот. Но, кога станува збор за тинејџерите, тој ги повикува родителите на подисциплиниран пристап.

„Постарите деца можеби бараат гаџети или нов велосипед, па родителите можеби ќе сакаат да ги ограничат своите купувања на една или две работи во однос на цената. Претерувањето со подароци дава лош пример за децата. Нема потреба да се задолжувате или правете жртви за да бидете во тек со модните трендови. Најдобар начин да воспитате љубезни деца е да го моделирате таквото однесување и да покажете благодарност и емпатија“, додаде таа.

Консултантот за купување Лаура Дејвис препорачува да се следи строга листа за проверка во четири чекори кога купувате подароци за деца.

„Обидете се да им купите нешто што сакаат, нешто што им треба, нешто за носење и нешто за читање. Тоа е одличен начин да се работи на промовирање на благосостојбата, благодарноста и важноста да се поминува време со семејството“, објаснува Дејвис, нагласувајќи ја важноста на подучување на децата за вредноста на нивните подароци.

„До тригодишна возраст, децата го разбираат концептот на пари, а на пет години како да се справат со нив. Важно е децата да ја разликуваат вредноста на нештата. Промовирајте ја разликата помеѓу она што ни треба и она што го сакаме, како и за пристапноста. Ако нешто е недостапно, истражете идеи за попристапни опции“, заклучи таа.