Неверојатна ситуација ни доаѓа од Полска.

Поради неизбежноста, незнаењето или нешто друго, Пливачката федерација на оваа земја им ја одзеде можноста на своите пливачи да настапат на Олимписките игри, или поточно, шестмина од нив се враќаат дома во солзи.

Алисја Чорц, Бартош Пишцорович, Александра Поланска, Матеуш Чованиец, Доминика Косаковска и Јан Холуб мораа да се вратат дома и покрај тоа што веќе беа во Јапонија.

Имено, Пливачката федерација на Полска не ги испочитуваше сите потребни административни процедури пред нивниот настап во квалификациите и така ги сруши соништата на овие спортисти.

Години тренинг, откажувањата паднаа во вода поради неизбежноста на поединецот или групата што водеше административни прашања во споменатиот сојуз.

Претседателот на ПЗП, Павел Сломински се извини, велејќи дека целосно го разбира гневот на пливачите кои се вратија дома за време на викендот.

„Изразувам големо жалење, тага и горчина околу ситуацијата поврзана со квалификациите на нашите пливачи за Олимписките игри во Токио“, рече Сломински пред Полската пливачка федерација.

Прашањето е дали зборовите со извинување можат да го намалат гневот и разочарувањето кај овие млади спортисти.